Deze week kwam de online muziekdienst Spotify in Nederland beschikbaar. De dienst is een mooi voorbeeld van het cloudcomputing. Dergelijke diensten kunnen de komende tijd de manier waarop wij denken over het betalen voor producten wel eens kunnen veranderen.

Spotify

Het bijzondere van Spotify is dat het een van oorsprong fysiek product (de lp en cd) weet te vervangen door een dienst die als een abonnementsvorm aangeboden wordt. Spotify is een programma wat je op je computer of mobiele telefoon installeert en waarmee je muziek kunt beluisteren, playlists kunt samenstellen en die vervolgens ook nog eens met je vrienden kunt delen. Je betaalt maandelijks een bedrag van 5 of 10 euro (voor 10 euro mag je ook op mobiele telefoons luisteren) en hebt toegang tot een database met 8 miljoen liedjes die ook nog eens continue uitgebreid wordt.

In eerste instantie zullen veel mensen de ook beschikbare gratis versie gebruiken waarbij je advertenties tussen de nummers door krijgt en maar 20 uur per maand mag luisteren. Maar als je eens goed gaat rekenen is zo’n abonnement best wel aantrekkelijk. Als je ziet dat een nieuwe cd op Bol.com al snel 15 euro kost dan kan je dus voor 4 nieuwe cd’s per jaar ook toegang kunt hebben tot alle nieuwe cd’s die dat jaar zijn uitgekomen. Het lukt Spotify eigenlijk om ons allemaal te laten betalen voor een radiostation wat we zelf mogen vullen.

Cloudcomputing vraagt om abonnementen

Cloudcomputing (diensten waarbij de software of dataopslag niet op de computer van de gebruiker maar op het internet gebeurt) dwingt natuurlijk het toepassen van abonnementen af. De partijen die de diensten aanbieden moeten een serverpark met bijbehorende backup en service blijven aanbieden en hebben daardoor relatief hoge doorlopende kosten die door het klantenbestand betaald moeten worden. Eén van de redenen waarom er steeds meer van dit soort diensten komen is het feit dat de prijzen voor zowel dataopslag als datatransport nog steeds dalen. Organisaties die dit soort diensten aanbieden zullen in de toekomst dus de kosten van hun organisatie zien dalen terwijl de opbrengsten door grotere deelname en acceptatie zullen stijgen.

Steeds meer acceptatie

Als ik naar mezelf kijk dat zie ik dat ik steeds meer van dit soort abonnementen ga aanschaffen. Ik heb bijvoorbeeld ook een abonnement op een online backupdienst waar ik al mijn bestanden bewaar zodat ik ze altijd bij de hand heb, en op een dienst waarin ik al mijn documenten zo archiveer dat ik ze gemakkelijk kan doorzoeken. Ik merk dat ik door het gemak wat de diensten bieden en zoals in het geval van Spotify zelfs de besparing die ze bieden t.o.v het kopen van 5 cd’s of meer per jaar steeds sneller geneigd ben een dergelijk abonnement af te sluiten. Voor bedrijven die software, media of informatie tot hun productenpakket rekenen kan het een mooie manier zijn om klanten een extra service te bieden en tegelijkertijd een nieuwe inkomstenbron aan te boren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *