Het aantal geregistreerde .nl domeinen loopt richting de 4 miljoen en alleen in 2009 zijn er al bijna een half miljoen nieuwe domeinen bij gekomen. Het wordt dan ook steeds moeilijker om een beschikbare domeinnaam (lees, merk of productnaam) te bedenken. Welke les voor de toekomst kunnen we hier uit leren ?

In de eerste jaren van het internet was de belangrijkste manier om traffic naar je website te genereren je domeinnaam. Je kon deze via traditionele media communiceren en zo bezoek naar je website leiden. Al snel werd het internet zo groot en onoverzichtelijk dat zoekmachines hun nut konden gaan bewijzen. Inmiddels zijn de zoekmachines zo belangrijk dat in veel gevallen meer dan de helft van het verkeer naar een website uit zoekmachines afkomstig is. Je zou dus ook kunnen zeggen dat het belang van een domeinnaam in de loop der tijd afgenomen is.

De afgelopen twee jaar is er een nieuwe trend zichtbaar op internet. Doordat het internet een plek wordt waar mensen steeds meer informatie en kennis met elkaar gaan delen is het oorspronkelijke informerende karakter verschoven naar een meer sociaal karakter. Grote websites als Twitter, Facebook en Youtube brengen in grote mate sociale netwerken in kaart. Door de grote aantallen gebruikers krijgen deze websites steeds meer macht en worden ze ook steeds vaker gebruikt als een startpunt voor het internetbezoek. Facebook biedt sinds kort de mogelijkheid om in kaart te brengen welke sites je leuk vindt waardoor ze bijna een soort sociale zoekmachine worden (ze houden immers ook de voorkeuren van mijn vrienden bij). In de toekomst zullen we dan ook steeds meer verkeer uit sociale media zien omdat gebruikers deze sites als startpunt gebruiken.

Dan terug naar de domeinnaam. Want ook in sociale media is er zoiets als een domeinnaam. Bij elke site die onder social media te scharen valt kan je een eigen profiel aanmaken als persoon, maar ook vaak als bedrijf. Bij een dergelijk profiel hoort ook altijd een eigen domein op het desbetreffende sociale netwerk (zoals www.twitter.com/cmcgroep). Het aanmaken van een dergelijk profiel met bijbehorend domein is bijna altijd gratis en kost misschien 10 minuutjes. Ik heb mezelf inmiddels aangeleerd om me direct te registreren zodra ik iets lees over een nieuw sociaal netwerk (zoals bijvoorbeeld vorige week over de lancering van http://feest.je op The Next Web Conference).

Mijn advies is om de komende week anderhalf uur vrij te maken om (voor zover dat nog niet gedaan is) in elk geval op de onderstaande websites een bedrijfsprofiel aan te maken:

– Youtube
– Twitter
– Facebook
– Foursquare
– Gowalla
– Hyves
– Linkedin
– Flickr

Je zou een uniek e-mailadres aan kunnen maken wat je bij de registraties gebruikt (socialmedia@bedrijfnaam.nl). Op die manier koppel je de organisatieaccounts ook niet aan een persoon en is het beheer van de accounts ook eenvoudig over te dragen. Wanneer de sites dan straks in een marketingstrategie nodig zijn dan ligt de gebruikersnaam (en bijbehorende url) in elk geval vast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *