Gisteravond is de iPad dan eindelijk door Steve Jobs gepresenteerd. 99% van de berichten op twitter leken te gaan over dit apparaat, technologieblogs hebben er vele tientallen artikelen over geschreven en het meest bijzondere lijkt de prijs te zijn.

Bij alle eerdere presentaties van Apple producten leek de focus te liggen op de enorme hoeveelheid aan technische vernieuwingen. Grote HD’s, GPS, Kompas, video noem het allemaal maar op. Enorm veel techniek in een heel klein doosje. Bij de Ipad valt eigenlijk vooral op wat er niet op zit. Een voorbeeld hiervan is een goede digitale camera. Er zit al een camera in de iPhone, er zit een webcam in de iMac maar in de iPad dus geen camera.

Ik denk dat we gisteravond gezien hebben dat Apple een nieuwe fase in de vermarkting van hun producten ingaat. Zoals ik in mijn eerdere post over de komst van de Tablet al schreef worden de inkomsten uit muziek, films, software boeken, kranten en tijdschriften voor Apple een steeds grotere bron van inkomsten. Er is een mooie analogie met Google te trekken. Google probeert zo veel mogelijk mensen aan het internetten te krijgen omdat geldt: “hoe meer mensen internetten, hoe meer mensen gebruik maken van Google, hoe meer mensen op Adwords klikken dus hoe meer Google verdient”. Zo heeft Apple er baad bij dat zo veel mogelijk mensen hun producten in huis hebben. Hoe meer mensen iPods, iPhones en iPads hebben hoe meer mensen producten uit de appstore, bookstore en itunes store gaan aanschaffen. Ze hebben volgens mij dus bewust minder cruciale technieken weggelaten om het apparaat zo goedkoop mogelijk te krijgen (De iPad gaat minder kosten dan iPhone)

Apple is tot nu toe een dure speler geweest in vele markten waardoor echt groot massagebruik van hun apparaten nog behoorlijk is achtergeleven bij andere leveranciers. Als je kijkt naar de markt voor mobiele telefoons dan verkoopt Apple in een maand aan Iphones wat Nokia in een dag aan telefoons verkoopt. Hoe komt dat ? Omdat Nokia heel veel erg goedkope telefoons wegzet en veel mensen de Iphone wel leuk maar gewoon te duur vinden.

Met een zeer succesvolle Itunes en Appstore gaat Apple steeds meer in de richting van een content provider (een contenttussenhandelaar eigenlijk). De apparaten zijn enkel platforms om steeds weer nieuwe content te leveren. Apple zal de komende tijd financieel aantrekkelijker apparaten moeten leveren omdat ze een steeds groter bereik nodig hebben. En dat kan ook als mensen die apparaten gebruiken om media (muziek, films, sofware, boeken, tijdschriften en kranten) aan te schaffen. Zoals telefoonaanbieders op het abonnement verdienen en daarom een telefoon goedkoop weggeven zo gaat Apple zijn apparaten steeds goedkoper weggeven en aan de verkopen van media dit terugverdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *