De afgelopen jaren was het credo hoe groter hoe beter. De sites die het grootst waren in hun soort trekken de meeste bezoekers en verdienen dus het meeste geld. Er zit echter ook een risico in de grootste zijn en dat zou in de komende jaren wel eens kunnen zorgen voor een omslag.

Een belangrijke factor voor het probleem wat de grootste websites zullen krijgen is het feit dat er zo ontzettend veel toetreders zijn op internet dat de grootste websites gewoon te groot worden. Als ik in Google zoek op Hypotheek vind ik 2,4 miljoen resultaten. Overweldigend veel natuurlijk en een schier onmogelijke taak om daar de beste aanbieder uit te halen.

Belangrijk is dat de inkomsten van websites vooral gebaseerd zijn op het gedrag van bezoekers op de website en de zogenaamde conversie. Partijen die online adverteren kijken steeds minder naar aantallen bezoekers en steeds meer naar wat die bezoekers doen. In het voorbeeld van een website die zich helemaal richt op het vergelijken van aanbieders van koelkasten zal de conversie daar veel hoger liggen dan op een website als Google. Google zal nog steeds gebruikt worden om op deze vergelijkingssite te belandden maar het echte geld wordt verdient op de achterliggende sites.

We zullen de komende jaren dan ook mede om deze reden zien dat de zoekresultaten er in Google heel anders uitzien. Ik kan me niet voorstellen dat Google bij de zoekopdracht ‘wasmachine kopen’ niet het allerliefst een overzicht van populaire wasmachines met daarachter links naar websites waar je deze het goedkoopst kan kopen zou laten zien…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *