Eén van de meest succesvolle ideeen van de afgelopen jaren is het  appstoreconcept wat door Apple op de Iphone is geïntroduceerd en inmiddels door vele andere platforms is overgenomen. Maar is het als organisatie wel verstandig om hierin mee te gaan of is dit vooral een succes voor bde bedenkers van het platform ?

Veel kansen in de app economy

Het ontwikkelen van apps lijkt een mooie bezigheid. Bedrijven als apple en Google creëren met het Iphone OS en Android een platform wat door vele miljoenen mensen gebruikt wordt. Afgelopen week werd bekend dat er alleen al per dag 200.000 nieuwe Android telefoons verkocht worden. Als je dus vandaag een app in de android market (de winkel op Android telefoons waar je de apps kunt kopen) plaatst groeit je potentiele klantengroep met 200.000 mensen per dag ! Verpakking, distributie en marketingkosten voor een app stellen niets meer voor. Goed, een bedrijf als apple snoept 30% van je opbrengsten af maar dat is allemaal no-cure-no-pay. Een leuk casual spel als Angrybirds is inmiddels al meer dan 6,5 miljoen keer aangeschaft voor een prijs van minimaal 0,80 euro en maximaal 4 euro. Een belangrijke reden waarom zoveel mensen een dergelijk app aanschaffen is de eenvoud van de aankoop. Je sluit eenmalig een betaalaccount af bij bijvoorbeeld Apple en vervolgens koop je met één klik een app.

Open vs gesloten internet

Het grote probleem van het app-model is dat we te maken hebben met een systeem wat fundamenteel anders is dan het internet. Het internet is een open systeem wat op elk apparaat werkt of het een computer of een telefoon is en of er een Mac, Linux, Windows of Google besturingssysteem op staat. Bij de appstores is dat niet het geval. Alle apps die in een dergelijke store staan werken alleen op een specifiek platform. Dit heeft een aantal vervelende gevolgen. Stel dat je als gebruiker een specifieke app op je mobiele telefoon veel gebruikt. Wanneer je dan een nieuwe telefoon koopt dan moet ben je bijna al gedwongen om weer voor hetzelde platform te kiezen. Aan de andere kant is het voor ontwikkelaars vervelend omdat ze gedwongen worden om een app voor veel verschillende platform te gaan bouwen om hun klanten te behouden.

Terug naar de browser

Toch is er een alternatief voor de appstores. Gewoon terug naar het oude vertrouwde internet in de browser. Met HTML-5 wordt een standaard neergezet die de komende jaren op alle computers en platforms in een webbrowser moet gaan werken. Wanneer Google dit najaar de Chrome appstore introduceert is tevens het centraal afrekenen geregeld. Je koopt via Google en kunt vervolgens op elk apparaat wat een browser heeft die HTML5 ondersteund de service/app gebruiken. Wanneer je een applicatie dus op deze techniek baseert hoef je hem maar één keer te ontwikkelen. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om (nu de appstores nog veel macht hebben) een eenvoudige app te maken die niets anders doet dan de HTML5 pagina in een browser laten zien. Hoewel de hoofdredacteur van Wired deze week schrijft dat het internet ten onder zal gaan aan de app-economy denk ik dat de appstores op de langer termijn door hun gesloten karakter wel eens het onderspit kunnen gaan delven. Kijk maar eens naar organisaties als de NOS en de BBC die bewust keuzes maken om zo veel mogelijk content in browers aan te bieden en niet voor elk platform een app te gaan ontwikkelen.

De toekomst

De opkomst van het mobiele internet en het app model zullen de komende jaren het internet drastisch veranderen. Waar je voorheen enkel met een pc of laptop gebruik kon maken van het internet zullen deze apparaten in de toekomst steeds minder gebruikt worden om te internetten. Mobiele telefoons en tablets als de Ipad (en binnenkort een aantal modellen met Google’s Chrome besturingssysteem) zullen de belangrijkste manier worden om diensten op het internet te gebruiken. Deze ontwikkeling zal enorm snel verlopen. De eerste tekenen dat de ontwikkeling echt snel gaat zijn er al in de vorm van mobiele telefoonaanbieders die de mobiele internetabbonnementen zonder datalimiet in rap tempo aan het afschaffen zijn. Om op de lange termijn safe te zitten zou het wel eens heel verstandig kunnen zijn om bij elke app die je wilt gaan ontwikkelen goed te kijken in hoeverre je deze niet kunt baseren op een open techniek als HTML 5.

One thought on “Gesloten appstores of toch het open internet ?

 1. Goed inhoudelijk stuk.

  Ik denk ook dat Html5 de basis gaat worden voor een wereldwijde standaard.
  Mobiele apps zijn een evolutie aan het doormaken.

  Ik wil wel opmerken dat als je een eenmaal een iPhone in je handen hebt gehad ik me bijna niet meer kan voorstellen dat je dan overstapt naar: Nokia, Sony/Ericsson, Samsung, …

  Overigens moet ik wel toegeven dat de Nexus one en een aantal andere Android toestellen ook een beetje in de buurt komen van de Apple’s.

  Ik ben developer voor oa. iPhone/Ipad en Android en kan zeggen dat de markt wel heel snel verandert maar ik nog lang geen einde zie in de appmarket constructie. Tegen die tijd ben ik al “expert” in html5..;-)

  Succes verder,
  Hessel van Tuinen
  http://www.htapplications.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *