Onderstaand artikel is verschenen in de ClickQ nieuwsbrief van 27 oktober 2009:

Na jaren van geruchten lanceerde computerfabrikant Apple eind 2007 de eerste iPhone. Een mooi vormgegeven smartphone met een geïntegreerde iPod (mp3-speler). Inmiddels zijn we twee jaar en enkele versies verder. Onlangs werd bekend dat het aandeel van de iPhone in het smartphone segment verzevenvoudigd is. Waarom is deze telefoon zo succesvol?

Combinatie van basisfuncties

Het succes is deels te danken aan de gebruiksvriendelijkheid en het feit dat het een product van Apple is. Het grote succes komt echter door de vooruitstrevendheid van het toestel. Je kunt steeds meer met de iPhone, omdat de basisfuncties (o.a microfoon, luidspreker, camera, touch screen, kompas en GPS-ontvanger) steeds opnieuw worden gecombineerd voor nieuwe zogenaamde apps.

Apps voor de iPhone

De iPhone bevat een ‘winkel’ voor programma’s die u kunt installeren. Deze programma’s worden apps genoemd (afkorting van het Engelse woord voor toepassing: ‘application’). U kunt eenvoudig en op ieder moment de door u gekozen apps op uw iPhone installeren. Iedere app is uniek, omdat Apple wereldwijd programmeurs de mogelijkheid heeft gegeven apps te ontwikkelen.

Voorbeelden van apps

  • Hyves: hiermee kunt u inloggen op uw hyves en uw pagina updaten, net zoals via de computer.
  • Shazam: een muziek app: hiermee kunt u een stukje muziek opnemen. Uw iPhone zoekt dit via internet op en het nummer verschijnt vervolgens in beeld.
  • Fifa10, Need for speed, Sims: games
  • Ihandy Level: Een app die uw iPhone omtovert in een waterpas
  • Teletekst: een app om teletekstpagina’s te bekijken
  • NikeID: hiermee kunt u uw eigen Nike sportschoen ontwerpen en bestellen
  • TomTom: Het bekende navigatiesysteem voor de iPhone

Een app voor uw organisatie?

Er zijn inmiddels ruim 85.000 verschillende apps in de appstore beschikbaar. De prijzen variëren van gratis voor simpele apps tot 100 euro voor een volledige versie van TomTom. Een mooie bijverdienste voor Apple, die 30% van de verkoopprijs van alle apps opstrijkt.

Waarom zou je als organisatie een app ontwikkelen?

1. Om informatie eenvoudig beschikbaar te maken (overzicht producten of vestigingen).
2. Om bedrijfsprocessen te vergemakkelijken (bijvoorbeeld een app waarbij een beveiligingsmedewerker rechtstreeks op de app beveiligingscamera’s kan bekijken).
3. Uit promotionele doelstellingen (bijvoorbeeld een spel of toepassing die u gratis weggeeft en waaraan u uw merknaam koppelt)
4. Om producten te verkopen (de app zelf, bijvoorbeeld TomTom, of via de app, bijvoorbeeld NikeID)

Inmiddels zijn er wereldwijd al ruim twee miljard gedownload. Bovendien is de verwachting dat Apple de komende jaren het aantal verkochte iPhones verhoogt naar 50 miljoen per jaar. Hierdoor krijgen meer mensen toegang tot apps en wordt het voor organisaties dus steeds belangrijker aanwezig te zijn in de wereld van apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *