Deze week heeft Google een nieuwe innovatie in zoeken gepresenteerd. De nieuwe techniek zorgt ervoor dat mensen veel sneller zoekresultaten gepresenteerd krijgen. Maar wat voor gevolgen heeft deze wijziging voor Adwords campagnes en Analytics statistieken?

Snelheid

Google is de afgelopen tijd heel erg gefocussed op snelheid. Zo worden bijvoorbeeld snellere websites beter in de index geplaatst. Uit onderzoek bleek dat vanuit een bezoekersoogpunt de meeste tijd verloren gaat tijdens het intypen van de zoekopdracht. Om dit proces te versnellen wacht Google nu niet meer met het tonen van resultaten tot de bezoeker op de ‘zoeken’ knop klikt. In plaats daarvan worden bij elke letter die je intypt nieuwe zoekresultaten geladen. Op dit adres kan je het zelf eens proberen: http://www.google.com/webhp?sclient=psy

Gevolgen voor Adwords

Wanneer er continue nieuwe zoekresultaten geladen worden betekent dit natuurlijk ook dat er veel meer pagina’s getoond worden en dus ook veel meer Adwords  Tegelijkertijd gaat de kwaliteit van de vertoningen wel naar beneden. Google heeft aangegeven dat het meten van de vertoningen op de volgende manier gedaan zal worden:

1 – Zodra een bezoeker ergens op de pagina klikt (een resultaat, een advertentie, een spellingscorrectie of een gerelateerd zoekwoord)

2 – Wanneer de bezoeker een keuze maakt door deze in de suggesties aan te klikken of door op de ‘zoeken’ knop te klikken.

3 – Als de gebruiker 3 seconden lang geen nieuwe letter in het zoekvenster intypt.

Vooral deze laatste zal natuurlijk veel nieuwe views opleveren terwijl de bezoeker daarna gewoon door kan typen en weer nieuwe adwords te zien krijgt. De exacte gevolgen zijn nog niet echt duidelijk en de impact op de kwaliteitsscores zal pas blijken wanneer de nieuwe functie breed beschikbaar is. Hoewel alle Adwords campagnes hier last van zullen krijgen kan ik me wel voorstellen dat bij bepaalde typen zoektermen of bepaalde doelgroepen de impact groter zal zijn. Interessant wordt straks om te kijken hoe bijvoorbeeld de CTR’s van langere zoektermen zullen veranderen t.o.v. kortere.

Analytics

Ook op de statistieken heeft deze verandering invloed. Google stuurt bezoekers namelijk door met de zoekterm waar de resultaten op gebaseerd zijn. Als iemand dus ‘goo’ invult zal google dit aanvullen tot bijvoorbeeld ‘ Google maps’ en direct de bijbehorende resultaten tonen. Wanneer de zoeker dan 1 van deze resultaten aanklikt wordt als zoekwoord in de statistieken van die website de term ‘Google maps’ meegenomen terwijl de bezoeker enkel ‘Goo’ heeft ingetypt. Om dit verschil toch te kunnen meten wordt er een extra variabele ‘ oq’ meegegeven wordt waarin de ingetypte tekst wordt meegestuurd (in dit geval ‘goo’). Zodra google instant online staat wordt het interresant om ook deze variabele te analyseren en te kijken hoeveel procent van de bezoekers zijn zoekterm niet afgemaakt heeft.

Conclusie

De exacte gevolgen zijn moeilijk in te schatten, maar wanneer een website die zo belangrijk is voor het genereren van verkeer naar andere websites een dergelijke grote aanpassing doet kan je er zeker van zijn dat het impact zal hebben. Persoonlijk ben ik wel bang dat zoekopdrachten steeds meer op elkaar gaan lijken omdat mensen niet meer intypen wat ze van plan waren maar naar de suggesties van Google gaan luisteren. Je krijgt zo een minder divers palet aan zoekopdrachten en dus ook vaker dezelfde sites in de zoekresultaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *