Onderstaand artikel is verschenen in de ClickQ nieuwsbrief van 27 oktober 2009:

Google en Microsoft krijgen toegang tot de inhoud van Twitter. Hiermee wordt de datastroom van Twitter geïntegreerd in de zoekresultaten van beide zoekmachines. Een belangrijke ontwikkeling. De zogenaamde Tweets (korte berichtjes die in Twitter worden geplaatst) krijgen een plek in de resultaten, wat een verschuiving in de zoekresultaten tot gevolg heeft.

Real-time search

Tot voor kort hadden grote zoekmachines als Google en Microsofts Bing problemen met zogenaamde real-time search. Zoekmachines zijn gebaseerd op een techniek die webpagina’s doorzoekt. De gegevens die deze techniek tegenkomt, worden opgeslagen in een database. Omdat niet iedere webpagina continue in de gaten gehouden kan worden, zit er altijd een ‘vertraging’ tussen het moment dat er op een webpagine informatie verschijnt en het moment dat deze informatie in de zoekindex van zoekmachines is verwerkt.

Op websites als Facebook (Amerikaanse Hyves) en Twitter verschijnt een continue stroom aan actuele informatie die nog niet ‘real-time’ in de zoekresultaten van Google en Bing terechtkwam. Vorige week werd bekendgemaakt dat zowel Google als Microsoft een deal heeft gesloten met Twitter om direct tot de Twitter database toegang te krijgen. De zoekmachines hoeven dus niet meer de miljoenen twitterpagina’s in de gaten te houden maar kunnen de informatie direct uit de bron halen.

Google Social Search

Google gaat deze nieuwe bron de komende maanden in de zoekresultaten verwerken. Daarnaast werkt Google aan een nieuw product, dat zich richt op zoekopdrachten in social media: Google Social Search. In de zoekresultaten betekent dit overigens niet alleen dat er ‘Tweets’ getoond worden. Google gaat op basis van de data van Twitter ook mogelijk de ordening van resultaten beïnvloeden. Een url die plotseling in veel tweets voorkomt zal hoger in de ranking kunnen verschijnen.

Facebook

Microsoft heeft al een eerste Beta versie van de Twitter editie van Bing online staan en gaan binnenkort ook gegevens uit Facebook in de index verwerken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *