Alles lijkt sneller te gaan in het internettijdperk. Consumenten tonen zich steeds vaker early adopter en bedrijven worden steeds vaker gedwongen deze rol op zich te nemen.

Een aantal jaar geleden duurde het bij nieuwe producten of diensten eerst enige tijd alvorens grote hoeveelheden producenten en consumenten het product of de dienst omarmen. Beide partijen waren vaak afwachtend en wilden eerst een grote mate van zekerheid hebben dat de techniek of het product een succes zou worden alvorens het te produceren of kopen.

Met de versnelde technologische ontwikkeling lijkt dit sterk aan het veranderen. Aan de consumentenkant kan vooral bij online diensten early adoptership worden vergemakkelijkt doordat diensten veelal gratis of bijna gratis aangeboden worden. Als je kijkt naar het onlangs geïntroduceerde Google Buzz dan is dat hier een mooi voorbeeld van. Het product wordt door Google gratis aangeboden en is te vinden in de populaire Gmail omgeving.  Concreet zorgt dit ervoor dat met de introductie van dit product er direct een enorm publiek is van 176 miljoen gebruikers. Een dienst als Twitter zou jaloers zijn op een dergelijk aantal gebruikers in de eerste weken na het online gaan.

Ook producenten lijken minder bang. Kijk eens naar de enorme vlucht die 3D beelden nemen sinds het uitkomen van de film Avatar. Op de Amerikaanse consumentenelektronicashow CES in Las Vegas vorige maand heeft elke zichzelf respecterende TV fabrikant een 3D tv laten zien of aangekondigd. En in de loop van dit jaar zullen dergelijke apparaten overal te koop zijn. Niemand wil de boot missen bij dit soort kansen en dus wordt massaal ingezet op deze nieuwe ontwikkelingen.

Of het door internet komt of gewoon de tijdsgeest is, de druk voor organisaties om snel in te spelen op ontwikkelingen wordt steeds groter. Dit vergt in steeds toenemende mate een flexibele en slagvaardige organisatie die snel weet in te schatten waar de kansen liggen. Want hoewel het risico op een misser groter is dan ooit is ook de kans op een snel ontstaand succes aanwezig wanneer je kansen goed weet in te schatten en hierop snel kunt inspelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *