Nieuwsmagnaat Rupert Murdoch sprak vorige bij de National Press Club in Washington. Hij vertelde dat hij de Ipad een schitterend apparaat vindt wat misschien wel eens de redding van de krant zou kunnen worden.  Heeft hij gelijk of zit er ook nog een grote bedreiging in de Ipad ?

Rupert Murdoch heeft in de afgelopen maanden laten zien dat hij worstelt met de invloed die het internet op kranten heeft. Zo heeft hij o.a. plannen gemaakt om de inhoud van krantenwebsites helemaal uit Google te weren. Een keuze waarvan je je kunt afvragen hoe slim het is. Google stelt namelijk elke minuut 100.000 bezoekers via zoekopdrachten door te sturen naar krantensites.

De Ipad biedt zonder meer kansen voor de gedrukte media. Met de dalende opbrengsten door lagere advertentieinkomsten en de dalende oplages is een digitaal distributiemodel zeer aantrekkelijk. Er zit echter ook een enorm risico aan vast. De ‘cost of entry’ in de uitgeversmarkt wordt een stuk kleiner. Waar je vroeger een drukpers en veel investeringen nodig had om een krant te maken kan je nu met het slim koppelen van data, een computer en een Ipad app je eigen tijdschrift of krant op een zolderkamer in elkaar zetten. Een voorrecht voor nieuwkomers in de markt. De oudgedienden kunnen niet zomaar hun achterban laten vallen en kunnen dus niet hun drukwerk en distributie laten vallen. Voor hen zijn de nieuwe kanalen eigenlijk enkel extra kosten terwijl het voor de nieuwkomer de enige kosten zijn.

Hetzelfde geldt ook voor uitgeverijen van boeken. Ook dit zijn organisaties die al jaren op dezelfde manier omgaan met mediaproductie. Wat zijn de gevolgen als de gebruikers overstappen op een ander medium? Er gaan al stemmen op dat boeken in de toekomst niet eens meer als digitale bestanden, maar zelfs als apps aangeboden gaan worden. Wat let een groep docenten op een middelbare school om hun eigen lesmateriaal te gaan schrijven. Het is bekend dat jonge generaties veel sneller de nieuwe technieken zullen omarmen. Wanneer de leerlingen een E-reader of Ipad hebben zijn een uitgeverij en drukker niet meer nodig.

Of de Ipad de redding van de uitgeverijen wordt durf ik niet te zeggen. Ik ben er wel van overtuigd dat het lezen van kranten en boeken de komende jaren opnieuw uitgevonden gaat worden. Nieuwe mensen met nieuwe ideeën zullen op een verrassende manier de nieuwe mogelijkheden gaan benutten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *