Veel bedrijven hebben het over EEN website en missen daarmee de essentie van internet. Al heel veel jaren beloofd internet 1-op-1 communicatie mogelijk te maken. Sterker nog, het kan al maar veel bedrijven doen het nog niet.

Elke klant is uniek. Vraag maar eens aan een autoverkoper (of een verkoper in het algemeen). Elke keer als de deur van de showroom opengaat is het eerste wat de verkoper doet in een paar vragen proberen te achterhalen wat voor type klant er binnenkomt. Is er veel te besteden ? Of juist weinig ? Neemt hij de beslissing of juist zij ? hebben ze kinderen of niet ?

Eigenlijk is een bezoeker op je website precies hetzelfde als die klant die de showroom binnenloopt. Toch zijn te veel websites nog niet zo ingericht dat ze de rol van de verkoper overnemen en proberen mensen die informatie te bieden waarnaar ze op zoek zijn.

In een website kan je een bezoeker natuurlijk niet allemaal vragen stellen zoals een verkoper dat doet. Het mooie is dat het helemaal niet nodig is. Door het gedrag van bezoekers op een website krijg je vanzelf wel antwoord op je vragen. Eén gerichte klik op je homepage zegt vaak al zo veel over je bezoeker dat je je website daar anders op kunt inrichten. Toch is het stramien, de indeling en de opbouw bij 9 van de 10 websites voor alle pagina’s in de site hetzelfde.

Denk na over de verschillende individuele wensen en behoeftes van je klanten en probeer je website zo in te richten dat je door elke klik meer leert over de bezoeker. Op basis van hetgeen je leert kan je dan andere content en elementen in een scherm plaatsen. Besef ook dat de inhoud en lengte van een pagina sterk kan en mag variëren afhankelijk van het product en de bezoekers. Denk weer terug aan de autoverkoper. Bij sommige bezoekers hoeft hij enkel nog de order te noteren en bij andere moet hij een uur lang alle voordelen van het product opsommen om alsnog de order te kunnen noteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *