Het lijkt alsof er elke dag nieuwe social media opduiken. Veel van de sites krijgen heel even aandacht en verdwijnen daarna snel weer. Een nieuwe snel rijzende ster aan het firmament is Quora.com. Lees hier waarom je jezelf ook bij dit netwerk zou moeten aansluiten.

Wat is Quora

Quora is in 2009 opgericht door de voormalig CTO van Facebook (op zich al geen slechte referentie). Zelf omschrijven ze de website als “een continue verbeterende collectie vragen en antwoorden, gemaakt, aangepast en geordend door alle gebruikers”. De gebruikers kunnen op de website vragen stellen rondom onderwerpen, vragen van andere gebruikers beantwoorden en de antwoorden zo sorteren dat de beste antwoorden bovenaan staan. Het sociale aspect zit in het feit dat je gebruikers en onderwerpen kunt volgen en zelf ook gevolgd kunt worden.

Wat is er goed aan?

De site maakt slim gebruik van sociaal gedrag van mensen om een zeer waardevolle database met informatie te verzamelen. De mensen die vragen hebben zullen naar de site komen omdat ze er juiste antwoorden vinden en de mensen die graag andere mensen helpen zullen extra gestimuleerd worden doordat hun vragen door de bezoekers weer beoordeeld worden. Waar in de index van Google vaak vooral websites die slim in elkaar gezet zijn boven komen drijven zie je hier (door de beoordeling van de bezoekers) juist de beste antwoorden volgens een grote groep mensen bovenaan staan. Je kunt er dus zoeken naar antwoord op je vragen (zoals in een zoekmachine) in een gecrowdsourcte database (zoals wikipedia) en er zit ook nog een sociaal aspect aan (zoals Twitter).

Social

De makers stimuleren op verschillende manieren sociaal gedrag rond het delen van informatie. Eigenlijk zou je de site ook als een groot gezamenlijk blog kunnen bekijken. Je maakt met een groep mensen als het ware een blogpost over een bepaald onderwerp. Het leuke is dat iedereen die informatie over dit onderwerp heeft het kan toevoegen. Stel dat je benieuwd bent naar de ontstaansgeschiedenis van een bedrijf. Op een dergelijke vraag kan dan weer door zowel de oprichters van een bedrijf als andere betrokkenen geantwoord worden zodat je een mooi divers beeld van een situatie kunt krijgen. Vergelijk dit met Wikipedia waar enkel objectieve informatie geplaatst mag worden.  De site is ook bij uitstek geschikt voor personal branding. Wanneer je expert bent op een bepaald gebiedt kan je dat op Quora fantastisch laten zien. Gebruikers kunnen je eenvoudig vinden op onderwerpen waar ook zij interesse in hebben. En wanneer je veel waardevolle informatie toevoegt zal dat je zowel volgers als waarschijnlijk ook kliks naar je website of Blog opleveren.

Wat is er minder goed aan?

Het is weer een nieuw sociaal netwerk zoals er al zovele zijn. En waar er bij Twitter veel informatie naar je toe komt moet je bij Quora zelf op zoek gaan naar interessante onderwerpen, vragen en antwoorden. Ook is de interface in eerste instantie even wennen. Als je voor het eerst op de site bent is het even zoeken naar waar je moet zijn en waar de voor jou nuttige informatie te vinden is. Tot slot is het een intensief sociaal netwerk. Als je actief gaat deelnemen aan Quora zal je ook tijd moeten besteden aan het plaatsen van goed onderbouwde content en relevante informatie en dat kost meer tijd en energie dan een tweet van 140 tekens.

De toekomst?

De website groeit ontzettend snel.  Quora maakt slim gebruik van al bestaande netwerken waardoor mensen bij het aanmelden direct hun complete Facebook en Twitter vriendenlijst kunnen importeren. Sinds mijn aanmelding krijg ik dan ook elke dag wel meldingen in mijn mailbox van nieuwe volgers. Ik geloof dat Quora op lange termijn best bestaansrecht heeft als informatiebron naast Google en Wikipedia. Door de huidige groei hebben ongetwijfeld andere belangrijke spelers als Google en Facebook hun oog laten vallen op de site en zijn aan het nadenken of ze dit zelf moeten gaan doen of gewoon Quora moeten kopen.

Invite?

Wil je de site eens bekijken. Laat dan in de comments je mailadres achter en we sturen je een invite (zolang de voorraad strekt).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *