Ken je het gevoel dat je jarig bent, een feestje wilt geven maar moeite hebt met wie je moet uitnodigen ? Ik heb namelijk een aantal verschillende vriendengroepen die elkaar helemaal niet kennen/kunnen waarderen. Datzelfde gevoel heb ik ook nog altijd bij sociale media als Hyves, Facebook en Twitter.

Internet als vervanger
We gebruiken het internet eigenlijk altijd om iets wat we toch al deden nu op een eenvoudiger manier te doen. We hoeven niet meer naar de winkel om een cd te kopen of een acceptgiro in een brievenbus te doen om te betalen. Maar we blijven wel kopen en betalen. Met Social Media is het precies zo. Het basisprincipe is niet nieuw, we gebruiken alleen nieuwe technieken om efficiënter contacten te onderhouden.

Het onderhouden van sociale contacten wordt eenvoudiger
Zo had ik natuurlijk altijd al wel een netwerk van vrienden en bekenden alleen maken Facebook en Hyves ze zichtbaar. Een belangrijk voordeel is ook hier dat het internet alles (en dus ook het onderhouden van sociale contacten) aanzienlijk gemakkelijker maakt. Waar ik vroeger 5 mensen moest bellen zie ik nu in één oogopslag wat ze meegemaakt hebben.

Social media kopieert nog lang niet echt sociaal gedrag
Het probleem van sociale media is dat het verre van een perfecte kopie is van ons sociale gedrag. Als je bij jezelf nagaat dan zie je bijvoorbeeld dat je niet grote groep van vrienden/kennissen hebt. Vaak zijn de vriendengroepen die we hebben ergens in ons leven ontstaan. We hebben een aantal vrienden die we tijdens een studie zijn tegengekomen, we hebben onze directe buren naast wie we wonen, we hebben collega’s, en we hebben onze familie. De mens is van nature een sociaal wezen en heeft mensen om zich heen nodig (lees hierover bijvoorbeeld ook eens Herd van Mark Earls: http://bit.ly/9wEMoY ), een eigenschap die ook het grote succes van sociale netwerken verklaard. Wat de mens echter ook kan en de sociale netwerken op internet nog niet goed toepassen is het schakelen tussen verschillende groepen contacten.

Andere interfaces en indelingen
De grote uitdaging om netwerken nog beter aan te laten sluiten op het natuurlijk gedrag van de mens ligt in het vinden van nieuwe manieren om je vrienden en je communicatie in te delen. Er zullen nieuwe interfaces ontworpen moeten worden waarmee we op een eenvoudige en toch overzichtelijke manier ons netwerk kunnen onderhouden. En nog belangrijker zal zijn dat we overzichtelijk moeten kunnen herkennen dat ons netwerk eigenlijk uit een aantal losse netwerken bestaat van mensen waarmee we nauwe en minder nauwe banden onderhouden.

Drang naar groei vs perfectionering
Laten we hopen dat de enorme drang naar groei die de sociale netwerken hebben tezamen met de enorme drang om geld te gaan verdienen er niet voor zorgen dat het perfectioneren van de basis van het succes in de weg staan. Dat zou heel jammer zijn en ervoor zorgen dat een medium wat ons aller leven gemakkelijker en leuker kan maken ten onder zou kunnen gaan. Voor organisaties die sociale media inzetten is het denk ik de uitdaging om dit op zo’n manier te doen dat je rekening houdt met de verschillende sociale kringen en groepen waarin je doelgroep(en) zich bevinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *