Ik lees de laatste tijd steeds meer over het zogenaamde ‘Internet of Things’. Vroeger vormde het internet alleen een netwerk van computers. De volgende stap is dat er heel veel andere apparaten ook gekoppeld gaan worden aan het internet. Zo kwam ik deze week een website tegen van een bedrijf wat een weegschaal ontwikkeld heeft die je gewicht twittert en naar het internet stuurt (http://www.withings.com).

Kort daarna las ik via een Tweet van Martijn Aslander (http://twitter.com/resourcerer/status/7091223391) een bericht op Wired over twee ouders die het slaapgedrag van hun kind gedurende een jaar helemaal in kaart gebracht hadden. Sindsdien zie ik overal mogelijkheden om personal statistics te verzamelen.

Vanochtend stond ik bijvoorbeeld te tandenpoetsen toen ik me bedacht dat je een elektrische tandenborstel zou kunnen voorzien van een gyroscoop en een druksensor. Je kan zo elke poetsbeurt registreren, hoe lang wordt er gepoetst, welk deel van de kiezen, welke druk wordt toegepast. Als gebruiker van de borstel hoef je niets anders dan anders te doen. Je verzameld alleen wel veel informatie die voor jezelf (beter poetsen dus minder gaatjes) en je tandarts (snellere diagnoses en preventie) heel nuttig kan zijn. Onderzoekers en productontwikkelaars hebben waarschijnlijk ook veel aan deze data wanneer hij van vele duizenden mensen verzameld en geanalyseerd wordt.

Eigenlijk is het internet of things een voorloper op the internet of people. Alle producten (of het nou weegschalen of tandenborstels zijn) die we koppelen vertegenwoordigen mensen en vertellen iets over deze mensen. We gaan steeds meer data over ons leven koppelen aan een netwerk, als die data vervolgens doorzoekbaar wordt en ook bruikbaar voor andere mensen creëer je een gedistribueerde netwerk met  kennis. Onze hersenen zijn nog steeds slimmer dan welke computer ook. Het laten samenwerken van die hersenen en het delen van data via één netwerk gaat nog tot veel mooie dingen leiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *