Wanneer je regelmatig één of meerdere computers gebruikt en je hebt nog nooit van Dropbox gehoord dan moet je dit artikel lezen want het gaat je leven een stuk eenvoudiger maken.

De meest simpele manier om Dropbox te omschrijven is als een online USB stick. Om van de dienst gebruik te maken moet je naar www.dropbox.com gaan en daar het installatieprogramma downloaden. Na de installatie kan je eenvoudig een account aanmaken en een mapje op je computer aanwijzen wat je ‘dropbox’ wordt. Op een windows pc is het handig om dit bijvoorbeeld in je ‘mijn documenten’  map te doen omdat er vanuit veel programma’s directe koppelingen naar die map bestaan.

Eenvoudige backup

Vanaf het moment dat je Dropbox geïnstalleerd zorgt het programma ervoor dat alle bestanden die in het gekozen mapjes staan continue gesynchroniseerd worden met de online servers van Dropbox. Dit is meteen al het eerste grote voordeel van Dropbox, eigenlijk werkt het programma hier als een eenvoudige online backup van je bestanden. Zonder dat je het doorhebt gebruikt dropbox je internetverbinding om alles wat jij opslaan in die map te uploaden zodat je altijd een backup online beschikbaar hebt. Het doet dit uploaden ook nog eens op een heel slimme en efficiente manier. Wanneer je een groot bestand wijzigd zal hij enkel de wijzigingen die je doorgevoerd hebt uploaden en niet nogmaals het complete bestand.

Overal beschikbaar

Naast de backup functie zorgt dropbox er dus ook voor dat je overal waar je de beschikking hebt over een internetverbinding toegang hebt tot alle bestanden die in je dropbox staan. Je kunt eenvoudigweg naar Dropbox.com gaan, daar met je accountgegevens inloggen en je krijgt in je browser een keurig overzicht van je bestanden (incl. handige zoekmogelijkheid). Je kunt vanuit je browser de bestanden heel eenvoudig downloaden.

Werken met meerdere computers/apparaten

Dropbox wordt nog handiger wanneer je vaak op meerdere computers werkt. Je hebt thuis een computer, onderweg je laptop en op je werk ook nog een desktop. Wanneer je op alle computers dropbox installeert zorgt het programma er altijd voor dat de mapjes met elkaar gesynchroniseerd worden. Zodra je op je laptop dus iets opslaat is het ook direct op al je andere computers ook weer beschikbaar (mits deze met het internet verbonden zijn natuurlijk). Wanneer je niet alleen met computers maar ook met mobiele apparaten als telefoons of een tablet werkt dan heeft Dropbox ook daar een oplossing voor. Er is een app beschikbaar voor o.a. het iPhone, iPad en Android platform waarmee je ook op die apparaten al je bestanden kunt bekijken.

Delen

Doordat al je bestanden niet alleen meer op je lokale computer staan maar ook altijd online wordt het delen van bestanden met andere mensen enorm handig. Door op je pc of laptop met je rechtermuisknop op een bestand in je dropbox te klikken verschijnt er een speciaal submenu waarin je kan kiezen om een ‘ public link’  naar dit bestand te kopieren. Via deze link is het bestand voor iedereen die de link kent online beschikbaar. Je kunt zo dus heel eenvoudig een bestand wat te groot is om te mailen wel met iemand delen. Ook wordt de mogelijkheid geboden om een mapje binnen je Dropbox te delen met iemand anders die ook Dropbox gebruikt. Je ziet dan allebei dit mapje in je Dropbox verschijnen en kunt eenvoudig bestanden delen of gezamenlijk bewerken.

Kosten

De basisversie van Dropbox is gratis. Bij deze versie krijg je 2GB aan opslagruimte. Wil je meer ruimte dan kan je voor 10 of 20 dollar per maand respectievelijk 50 en 100 GB ruimte in je box krijgen. Daar kan je een heleboel bestanden in kwijt. Voor enkel ‘office’-documenten is de 100 GB versie veel te groot. Je zou deze wel goed kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een fotocollectie over meerdere apparaten te synchroniseren en automatisch te backuppen.

Privacy

Na zoveel moois moet er natuurlijk ook een klein risico zijn. Je moet je er altijd terdege van bewust zijn dat al je bestanden die in de Dropbox map staan via allerlei netwerken naar de servers van dropbox gestuurd worden. Daar zit natuurlijk een risico in. Bij Dropbox zorgen ze er vanzelfsprekend voor dat alles op een uitermate veilige manier afgehandeld wordt maar een 100% waterdicht systeem bestaat niet, en mocht een hacker het ooit voor elkaar krijgen om de systemen van Dropbox te kraken dan loop je het risico dat ze bij je bestanden kunnen. Persoonlijk weeg ik daarom altijd het risico af tegen de gevoeligheid van de informatie en het risico dat iemand (een hacker) zijn best zou gaan doen om deze informatie te pakken te krijgen. Als ik dat doe dan kom ik tot de conclusie dat voor meer dan 95% van mijn bestanden de grote voordelen van het werken met Dropbox opwegen tegen deze risico’s. Bovendien moet je je afvragen hoe veilig de alternatieven zijn, een usb stick kwijtraken is ook zo gebeurt …..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *