Met Google alerts hoef je zelf niet meer op zoek naar informatie maar komt de informatie over onderwerpen die jij interresant vindt naar jou toe.

De Google Alerts dienst is bedacht door een Google engineer die meerdere keren op een dag naar de Google News ging op zoek naar updates over bepaalde nieuwsonderwerpen. Hij bouwde een systeem waarin hij in kon voeren van welke zoektermen hij op de hoogte wil blijven. Vervolgens kreeg hij  via e-mail een berichtje wanneer er ergens op internet een nieuwe pagina verscheen. Wanneer je naar http://www.google.com/alerts gaat kan je de termen invoeren die Google voor je in de gaten moet houden, hoe vaak je per mail een update wilt ontvangen en naar welk mailadres. Je kunt hier meerdere Alerts instellen en ook beheren en aanpassen.

Monitoring

Het is als eerste natuurlijk handig om in de gaten te houden wat er bijvoorbeeld over jezelf of je bedrijf gezegd wordt. Maak alerts aan met je eigen naam, bedrijfsnaam, productnamen en namen en producten van concurrenten. Zo krijg je bijvoorbeeld dagelijks een korte update over wat over jou en je concurrenten geschreven wordt.

Links

Je kunt Alerts ook gebruiken om in de gaten te houden wie er naar je website linken. Om goed gevonden te worden is het belangrijk dat zo veel mogelijk websites een link met een goede omschrijving naar jou website plaatsen. Door een alert in te stellen op de zoekterm ‘link:[JEDOMEINNAAM]’ in en je krijgt updates wanneer er op internet nieuwe links gemaakt worden naar je website.

Wees creatief met de mogelijkheden

Je kunt Google Alerts op allerlei slimme manieren naar je hand zetten. Omdat je bijvoorbeeld de resultaten kunt beperken tot een domein kan je een alert instellen die je op de hoogte brengt wanneer op de Wehkamp website een bepaald product in combinatie met het woord ‘aanbieding’  of  ‘korting’  geplaatst wordt. Ook zijn er mogelijkheden om de resultaten te beperken tot pagina’s in een bepaald land en kan je van elke ‘Alert-opdracht’ een zogenaamde RSS feed maken. Je krijgt dan geen mail meer maar ziet in je RSS reader de updates verschijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *