Onderstaand artikel verscheen in de ClickQ nieuwsbrief van December 2009

In een jaar kan veel gebeuren. Vorig jaar rond deze tijd had Twitter ruim een miljoen bezoekers per maand, inmiddels zijn dat er 60 miljoen. Net zoals we dit jaar overspoeld zijn door nieuwe ontwikkelingen zal dat volgend jaar waarschijnlijk niet anders zijn. We hebben gekeken welke 4 er volgens ons uit zullen springen:

1- Divide and conquer

De trend die het afgelopen jaar is ingezet mbt conversiegerichtheid zal komend jaar doorzetten. Bedrijven worden zich steeds bewuster van het potentieel van internet om leads te genereren en willen dit benutten. Grote websites zullen zullen op basis van doelgroepanalyse ondersteund worden door een netwerk van sites met een sterke focus op een specifiek onderwerp .

2- Het internet wordt nog socialer

Particulieren waren al behoorlijk sociaal bezig op internet afgelopen jaar. Hyves heeft inmiddels 9 miljoen profielen in haar database, Twitter is het woord van het jaar en ook Linkedin is definitief doorgebroken. Komend jaar zullen ook bedrijven de kracht van dit sociale internet moeten benutten. Al is het enkel omdat er een kleine voorhoede van bedrijven deze mogelijkheden oppakt waardoor de rest niet kan achterblijven.

3- Micro payments

Er zijn twee manieren om veel geld te verdienen is mij ooit verteld: Of je verkoopt een paar hele dure producten of een heleboel goedkope. Op het laatste principe is micropayments gebaseerd. Micropayments begon in de games industrie. Binnen een spel kon je voor kleine bedragen extra’s kopen die het spelen gemakkelijker of leuker maakten. Afgelopen jaar heeft Apple bewezen op het Iphone platform veel geld te kunnen verdienen door voornamelijk veel goedkope apps direct via de telefoon te verhandelen. Deze maand maakte ook Hyves (in navolging van het Amerikaanse Facebook) bekend begin volgend jaar met een virtuele portemonnee te komen. De mobiele telefoon zou op de langere termijn wel eens de pinpas kunnen gaan vervangen.

4 – Effectiever en efficienter werken dankzij internet

De eerste e-mail werd in 1971 verzonden. Toch duurde het nog tot de jaren 90 voor deze gebruiksvorm van internet grote veranderingen teweeg bracht in de manier waarop mensen samenwerken. Met nieuwe ontwikkelingen zal het niet zo lang duren. Wanneer tools als wiki’s, twitter, Google Wave en vele andere nieuwe initiatieven gemeengoed worden zal binnen organisaties efficienter gewerkt kunnen worden. Ook zal werken transparanter worden en wordt productiviteit meer meetbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *