Vanavond is het weer zover, Apple geeft een persconferentie en zoals altijd wordt er sinds het versturen van de uitnodigingen al druk gespeculeerd over de inhoud van de presentatie. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat Apple een product gaat presenteren wat een revolutie in kabel- en tvland teweeg gaat brengen.

Consumenten koppelen aan producenten

In een eerder artikel op dit blog schreef ik over hoe Apple met veel van haar producten een platform creeert waar ze consumenten van media koppelt aan producenten. Eigenlijk schakelen ze de tussenhandel uit. In het verleden hebben ze er zo voor gezorgd dat je muziek, sofware, boeken en tijdschriften direct bij de uitgevers kunt aanschaffen.

iTv

Er wordt in de wandelgangen druk gespeculeerd dat Apple een nieuw apparaat zal presenteren wat je kunt koppelen aan je TV. Het zou een heel klein computertje zijn waarmee je tv kunt kijken. De kracht van het apparaat zit in het feit dat er mogelijk hetzelfde besturingssysteem op staat wat ook op de iPhone en de iPad staat (iOs). En dat betekent dat alle apps die op die apparaten werken het ook op je tv gaan doen.

De rol van Kabelmaatschappijen

Op dit moment zijn we voor het kijken van televisieprogramma’s sterk afhankelijk van kabelmaatschappijen. Zij bepalen welk zenderaanbod er is en welke zenders in welke pakketten zitten. De kabelmaatschappijen hebben zich inmiddels in zo’n machtige positie gemanoeuvreerd dat wij consumenten ze betalen om tv te kunnen kijken maar dat aan de andere kant de TV-zenders ook vele miljoenen betalen om hun programma’s in de pakketten te krijgen.

Als Apple daadwerkelijk een dergelijk apparaat op de markt brengt biedt dit de producenten van tv-programma’s de mogelijkheid om een (betaalde) app te ontwikkelen waarin de programma’s te bekijken zijn. Ze kunnen deze app dan om de kabelmaatschappijen heen direct aan iedereen met een internetverbinding en een iTv verkopen.

Gevecht

Als dit echt gaat gebeuren zal het wel een flink gevecht worden. De kabelmaatschappijen geven zichzelf natuurlijk niet snel gewonnen en hebben ook een machtige troef in handen. Ze zijn namelijk wel de partij die veel van de internetverbindingen in stand houdt. De kans is dan ook groot dat wanneer de inkomsten voor het doorgeven van tv signaal dalen deze weer goed gemaakt moeten worden bij het doorgeven van dataverkeer waardoor de internet abonnementen wel eens duurder kunnen gaan worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *