Foursquare en Gowalla bestaan nog geen jaar en alleen  al Foursquare heeft inmiddels meer dan één miljoen check-ins per week. Het aantal gebruikers van de diensten is de afgelopen twee maanden verdrievoudigd en de namen duiken steeds vaker op. Hoe werkt het en waarom kan het zo belangrijk worden ?

Foursquare en Gowalla zijn online locatiegebaseerde ‘spellen’ met sociale aspecten. Deelnemers kunnen zelf wanneer ze ergens op een locatie zijn deze locatie toevoegen aan Foursquare.  Zo’n locatie kan een bedrijf zijn, maar ook een museum, station of winkel. Wanneer je vervolgens met een mobiel apparaat met GPS in de buurt van een dergelijke locatie bent kan je inchecken. Het sociale aspect van het spel is dat je je account kunt koppelen aan die van je vrienden en je dus zo kunt zien waar zij zijn en waar ze geweest zijn. Het spel aspect is dat je ‘Major’ van een plek kunt worden als je er het meest bent ingechecked. Ook kan je zogenaamde badges verdienen. Je zou bijvoorbeeld een ‘kroegentocht’ badge kunnen krijgen wanneer je op één avond in een bepaalde stad meer dan 4 horecagelegenheden bezoekt.

Bekijk onderstaand filmpje voor een korte introductie. Het filmpje gaat over een vervoersorganisatie in San Fransisco die haar gebruikers stimuleert om Foursquare te gebruiken.

De kracht van Foursquare is echter niet het spel. Het spel is zeker verslavend (helemaal wanneer je met meerdere vrienden Foursquare gebruikt). De echt toegevoegde waarde van Foursquare zal pas over een tijdje zichtbaar worden wanneer nog veel meer mensen dit soort diensten gaan gebruiken.

Doordat er zoveel informatie op internet beschikbaar is krijgen we de komende jaren steeds vaker te maken met filterproblemen. Een zoekmachine als Google kan zonder problemen het internet indexeren en als ik zoek kan de zoekmachine mij soms miljoenen resultaten voorschotelen. Het probleem is echter dat ik maar moet geloven dat de eerste tien resultaten die ik te zien krijg ook voor mij de beste opties zijn.

Stel dat ik zoek op ‘restaurant amsterdam’, geloof het of niet, dit levert bijna 9 miljoen (!) resultaten op. Het is voor mij als gebruiker onmogelijk om uit deze enorme hoeveelheid resultaten een goede keuze te maken. Wanneer mijn vrienden een dienst als Foursquare gebruiken zou ik  die 9 miljoen resultaten gesorteerd kunnen krijgen. De volgorde kan bepaald worden door de restaurants waar mijn vrienden en bekenden vaak eten, en wat ze van het restaurant vinden. Dat voor mij een enorme hulp zijn bij het maken van een keuze en dus een perfect filter zijn op die 9 miljoen resultaten. Ik ken mijn vrienden en kan daardoor zelf inschatten of het restaurant wat vriend X bezoek wel of niet leuk is (ik weet namelijk dat hij nogal van pittig eten houdt en ik niet).

Alleen al om deze reden denk ik dat Google de data die organisaties als Gowalla en Foursquare verzamelen moet kunnen toevoegen aan zijn zoekmachine. Of ze het daarvoor gaan kopen, overnemen via een API of zelf een soortgelijke dienst beginnen (of verwerken in Buzz of Latitude) zal de tijd moeten leren, maar dat ze er iets mee moeten lijkt me duidelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *