editors_letter_tablet_f1-242x300Vorige week verscheen de eerste digitale versie van het amerikaanse technologietijdschrift ‘Wired’ op de Ipad. Na het betalen van 4 euro werd er ruim 500 MB aan informatie naar mijn Ipad gedownload alvorens ik kon beginnen met lezen.

De eerste indruk van het tijdschrift is dat het eigenlijk heel eenvoudig overgezet is naar een digitaal formaat. Je krijgt de voorpagina te zien en door met je vinger van rechts naar links over het scherm te bewegen blader je door de artikelen en advertenties. Het voelt eerst een beetje vreemd en onwennig aan. Gek genoeg komen vooral de advertenties heel vreemd over. Op de één of andere manier horen ze in een papieren tijdschrift thuis maar heb je het gevoel dat ze in een digitaal magazine gemakkelijker overgeslagen kunnen worden.

Bij het tweede en derde bezoek aan de app ontdekt je echter steeds meer leuke features die deze digitale editie een duidelijke voorsprong bieden op de papieren versie: je klikt op een tekst op de voorkant en springt meteen naar het artikel, je bekijkt filmpjes van de zaken die in de artikelen besproken worden, je kunt door met je vinger over het scherm te bewegen een lego auto gebouwd zien worden en er zijn erg handige methodes om snel door het tijdschrift te scannen.

Voor adverteerders biedt een dergelijke manier van tijdschriftdistributie ook voordelen. Er staat in deze Wired een advertentie over Ipad accessoires waarin een directe link staat naar de website staat waar producten te bestellen zijn (super targeting natuurlijk, iedereen die die advertentie ziet heeft een Ipad).

Ik geloof inmiddels wel in het lezen van tijdschriften op deze manier. Ik zou het heel prettig vinden om op mijn Ipad altijd nieuwste edities van de tijdschriften die ik lees bij de hand te hebben. En ik ben blijkbaar niet de enige. Wired maakte 24 uur na het online gaan van de digitale versie bekend dat er al 24.000 waren aangeschaft.

Ik denk dat we dit eerste tijdschrift moeten zien als een eerste stap in een nieuwe richting. De komende tijd zullen dit soort digitale tijdschriften waarschijnlijk dichter in de buurt komen van weblogs en zullen ook nieuwe vormen van adverteren ontstaan. Mogelijk ontstaan er zelfs only-digital bladen die niet de kosten van drukwerk en distributie hebben en dus met een veel lagere oplage al kostendekkend kunnen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *